Puslapiai

2010-03-19

Amsterdamas

Kai pirmą kartą apsilankiau Amsterdame, atmintin įsirėžė laisvės ir tolerancijos pojūtis, kuris vėl atgijo, po 7 metų sugrįžus į šį miestą ant vandens.
Amsterdamas visų pirma yra dviračių miestas. Atrodo, kad jų daugiau nei žmonių, nes kai kurie, matosi, stovi nejudinami daug metų. Dauguma aprūdiję ir girgždantys, bet visi mylimi.

Amsterdamas taip pat ir kanalų miestas. Kur beeisi - prieisi kanalą. O kanalai apstatyti nuostabiais namais. Spėliojau, ar yra nors du vienodi namai, bet tokių nepastebėjau. Bet ši įvairovė ir klaidina, nes kiekvienas kanalas atrodo lyg ir matytas, bet sunku prisiminti kur. Tad nepasiklysti neįmanoma :)
Trečias labiausiai įsimenantis dalykas - kvapas sklindantis iš Coffeeshop'ų. Tik nepagalvokit, kad ten prekiaujama kava. Jei užėję paprašytumėte kavos su pienu, vargu ar gautumėte (nors meniu netikrinau :), bet šviežios "žolytės" neabejotinai pasiūlytų.

Dar Amsterdame yra Raudonų žibintų kvartalas. Tiesa, jis nepalieka tokio įspūdžio, kaip galėtų pasirodyti, nors, aišku, vyriškai auditorijai yra kur akis paganyti. Bet fotografuoti ten draudžiama, tad, jei norite ką nors pamatyti, teks nuvažiuoti patiems.
Beje, gal turit minčių, kas čia galėtų būti?
Na, jei per daug giliai nekapstėte, turėjot sumąstyti, kad tai gatvės stulpelis. Ir tokie yra ne tik Raudonų žibintų kvartale. Nenuostabu, kad taip papuoštame mieste yra nemažai "gay friendly"
viešbučių ir restoranų.

Net ir naktį pravažiuojančios mašinos palieka "gay friendly" šviesų pėdsakus :)
Dar viena Amsterdamo keistenybė (o gal įdomybė) - išradingi piešinukai ant pisuarų. Ir "atlikt reikalą" smagiau ir valytojams mažiau darbo :)

Olandija (o gal Nyderlandai, kaip jie savo šalį vadina) yra garsūs sūriu. Juk neveltui geltoną fermentinį sūrį vadiname olandišku. Amsterdame nemažai parduotuvėlių, kur nuo sūrių gausos akys raibsta.
Dar vienas dalykas, neatskiriamas nuo Amsterdamo - Van Gogh'o muziejus. Nors šis menininkas Amsterdame gyveno tik vienerius metus, bet jo įtaka (ypač komercine prasme) labai jaučiama.
Na, o pabaigai keli "atvirukai" iš Amterdamo - miesto, į kurį vėl norisi sugrįžti.


2 komentarai:

  1. Man taip pat iš kelionės į Olandiją turbūt labiausiai įsiminė nesuskaičiuojama galybė dviračių. Iš miestų, kuriuos mačiau, labiau patiko Haga ir mažytis jaukus Delftas, garsėjantis ten gaminamu porcelianu. Amsterdamas pasirodė pernelyg chaotiškas. Ačiū už grąžintus prisiminimus. :)

    ra

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin