Puslapiai

2010-06-20

Nepažįstamas Paryžius

Paryžius. Toks pažįstamas ir toks paslaptingas. Lankantis ten antrą kartą, norėjosi surasti kitą, neturistinį Paryžių. Ir man pasisekė. Jis visai šalia, tik šiek tiek nukrypus nuo turistų išmintų takų ir visuose atvirukuose besikartojančių objektų. Štai mano žvilgsnis į kitą, ne visiems matytą, Paryžiaus pusę: Monmatro kapinėse yra palaidoti keli garsūs žmonės. Bet ten verta apsilankyti, jei nei vieno iš jų nepažįsti. Kiekvienas antkapis ypatingas. Nenumaldomas žmonių noras po mirties palikti šiokį tokį paminklą (net jei tai būtų mauzoliejus ar kripta kapinėse).
Monmatro pakraštyje, šiek tiek pasislėpės nuo turistų, iš sienos bando išlipti pamirštas Paryžiaus bohemos atstovas (na, čia mano interpretacija :)
Paryžiuje vis dar gali pamatyti naudojamų (mylimų ir prižiūrimų) senų automobiliukų.
Šalia vienos vaikų žaidimų aikštelės yra meilės siena. Joje virš 300 kalbų parašyta AŠ TAVE MYLIU. Lietuviškai nėra, arba aš neradau. Bet galite patys paieškoti, pasididinę nuotrauką.
Paryžiuje jau yra ženklų, skirtų elektromobiliams. Įdomu kada mūsų kraštuose sulauksim tokio ženklo.
Paryžiaus pietryčiuose yra nuostabus Vincenes parkas (Bois de Vincennes). Tai didžiausias žalias plotas Paryžiuje. Visą apeiti matyt kelių dienų prireiktų. Ten mažai turistų, bet pačių prancūzų labai mėgiamas.

Tame pačiame parke yra Vincenes pilis (Chateu de Vincennes). Manau nepelnytai mažai reklamuojamas Paryžiaus istorinis paminklas.
O ar žinojote, kad Paryžiuje yra didžiausias pasaulyje sendaikčių turgus. Iki jo reikia irtis per Gariūnus primenantį šiuolaikinį turgų, bet nusiirti verta. Didžiulė rami teritorija, kurioje alsuoja senove. Tiesą pasakius, čia įdomiau nei muziejuje. Nemažiau įdomūs sendaikčių pardavėjai, kurie atrodo suseno kartu su visais daiktais.
Prie Notre Dame katedros galima sutinkti tokį senolį, kuris atrodo kaip Paryžiaus paukščių valdovas. Visą laiką apsuptas balandžių ir žvirblių.
Knygų pardavėjai prie Senos laiko veltui neleidžia - jų rankose knygos. Įdomu, kelintą kartą skaitomos.
Ar girdėjote pasakymą, kad "Paryžius - meilės miestas"? Vaikštant jo gatvėmis abejonių nekyla.
Kažkur St-Germain rajone galima sutikti muzikantą su ryla ("šarmanka"). Išgirdęs pažįstamą melodiją, jam balsu pritaria vietinis gyventojas. Paryžius pilnas muzikos. Gyvos.
Ar minėjau, kad Paryžius pilnas knygynų? Ypač daug panaudotų knygų parduotuvių. Pas mus ši sena idėja dar yra naujovė.
Liuksemburgo sodų baseine dar galima pamatyti, kaip seneliai su anūkais leidžia mažus burlaivius. Tačiau šiek tiek liūdna prisiminus, kad prieš pora metų jų buvo daug daugiau. Gal tiesiog netinkama biuriavimui diena pasitaikė.
Bolonės miškas yra Paryžiaus vakaruose. Savaitgalį pilnas šeimų su vaikais ir šiaip žmonių, norinčių ištrūktį į gamtos prieglobstį. Pasirodo ne tik lietuvius vasarą į gamtą traukia.
Įspūdingiausias objektas Bolonės miške - didysis krioklys. Nuostabu, kad galima įlistį po juo, virš jo ir praktiškai į jį. Nuotraukose to neperteiksi :)
Prie daugumos turistinių objektų sukasi senovinės karuselės. Taip norisi sugrįžti į vaikystę ir pasimėgauti šiuo paprastu išradimu.
O tiems, kas dar nebuvo Paryžiuje, sukūriau tradicinį atviruką, su garsiomis Paryžiaus vietomis. Idealu, jei vienos viešnagės metų pavyks aplankyti ir turistinius ir neturistinius objektus. Tačiau manau Paryžius per daug didelis tam. Reiktų pagyventi metus kitus, norint pažinti šį nuostabų miestą. Bet pradžiai linkiu nors trumpam ten apsilankyti :)

5 komentarai:

  1. Nepakartojama!
    Paskutinis "atvirukas" dvelkia pažistamu "kažkur aš jį mačiau" aromatu.
    Smagu tai, kad prieš kelis metus buvau atradus tą neturistinį Paryžių, kuris yra šiek tiek žavesnis už "Postcards Paris".
    Dėkoju, kad pasidalini nuostabiom akimirkom!

    AtsakytiPanaikinti
  2. kaip faina, nors niekada dar nebuvau Payziuje, ir sakydavau, kad kiti Prancuzijos kampeliai mane traukia labiau,dabar ten tikrai nuleksiu. Nepakartojama ta senosios Prancuzijos dvasia

    AtsakytiPanaikinti
  3. Fantastisch fantastisch ir dar kartą fantastisch... Vat to neturistinio Paryžiaus aš taip pat šiek tiek "pačiupinėjau" ir jo labai ilgiuosi... Ech... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai faina. O nuotraukos kokio grozio !!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mailes sienoje tikrai yra lietuviskas uzrasas

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin